9. lokakuuta 2012

Lapsukainen syö eineksiä

Lapsemme on saanut valmismössöjä siitä lähtien, kun alkoi syödä kiinteitä ruokia. Muutaman kerran on toki keitelty perunoita, bataatteja, kesakurpitsaa ja porkkanaa, sekä muussattu banaania, omenaa, avokadoa ja raejuustoa.

Lapsi syö hyvällä ruokahalulla mauttomia mössöjä, koska ei paremmasta juurikaan tiedä. Onneksi syö. Univaikeuksien takia koko perhe on ollut yli puoli vuotta täysin horroksissa ja järkevän aterian olen itse saanut tässä ajassa ehkä alle 10 kertaa. Eineksillä, ravintolalounailla ja pikaeväillä on siis menty pitkän aikaa.

Omasta puolestani en ole huolissani, samapa tuo, millä elää vuoden aikuisuudestaan. Lapsen suhteen sen sijaan on koko ajan huono omatunto: mistä sitä tietää, mitä pitkäaikaisvaikutuksia ruokaan oikeasti kuulumattomilla aineilla on? Itse kun emme niitä skideinä saaneet, vaan mutsi keitteli mössöt itse, oikeista raaka-aineista.

Esim. Pasta Toscana näyttää sisältävän oletusarvoisten ainesosien lisäksi riisitärkkelystä, mangososeesta vain 50% on mangoa ja marjamössöpurkista opin uuden termin; tapiokatärkkelys. Voihan olla, että osa näistä on ihan turvallisia lisäaineita, jopa luonnontuotteita (jotka eivät kylläkään aina ole hyväksi, monet myrkytkin ovat luonnontuotteita). Silti syöttäisin mieluummin sataprosenttista mangososetta ja käyttäisin ajan ennemmin ruuanlaittoon kun lisäaineiden opiskeluun.

No, huono omatunto on kaverina koko ajan, mutta en tee asialle mitään. Olisin kai jo tehnyt, jos inhimillisellä vaivalla voisin.

Samaan aikaan monet täysin järkevinä pitämäni tuttavat syöttävät lapsilleen purkkiruokaa, kunnes lapsi alkaa syödä samaa ruokaa muun perheen kanssa. Onko sittenkin kyse asiasta, joka ei ole ongelma ollekaan, vaan enemmänkin luksusongelma, kun on mistä valita?

2 kommenttia:

 1. Meilläkin on syöty purkkiruokaa, vaikka lapsi nukkuu yönsä kuin patonki.

  Aika monista asioista jaksan kantaa syyllisyyttä, mutta tästä en enää. Etenkään sen jälkeen, kun jostain luin, että suomalaismuksut ovat verrattain terveitä ja hyvinvoivia siksi, että purkkiruokaa syödään paljon ja niissä purkeissa on paljon kasviksia. Toisin kuin makaroonilaatikossa, oli kuinka itse tehtyä tahansa.

  Pode mieluummin hyvää omaatuntoa siksi, ettet aja itseäsi piippuun soseita keittelemällä! Lapselle on terveellistä, että äiti on kunnossa :)

  VastaaPoista
 2. Loistavaa, mä ripustaudun tähän tiedonjyväseen! Eli kasvisten vuoksihan meillä tuhlataan kalliisiin purkkiruokiin, hehee.

  No, nyt on tullut sellanen käänne, että ennen niin kaikkiruokainen lapsi on alkanut hyljeksiä tiettyjä valmismössöjä, sen sijaan itse tehdyn ruuan suorastaan ahmii. Kyllä se vähän lisää motivaatiota... mutta vain vähän :)

  VastaaPoista