19. toukokuuta 2014

Tasapainoinen ateria

Tänään päädyin nykyään niin harvinaiseen keskusteluun siitä, miten vaikeaa on koostaa tasapainoinen ateria ilman lihaa. En ihan ymmärää, mitä vaikeata siinä on, mutta ennen kaikkea en ymmärrä, miksi tasapainoa haetaan niin kiihkeästi.

Rehellisesti: kuinka moni sekasyöjä laskee lautasensa ravintoainemääriä? Kuinka moni saa optimaalisesti proteiinia? Puhumattakaan muista ravintoaineista, joita saa kasviksista? Mihin sitä proteiinia ihmiset kuvittelevat tarvitsevansa sellaisia määriä, joita eivät kuitenkaan syö? Veikkaukseni on, että aika monen lautaselle tulisi enemmän tasapainoa, jos sitä sisältöä joutuisi hieman miettimään.

Omalla vaihtelevalla mässäilylläni olen säilyttänyt hemoglobiiniarvot aina 140 tuntumassa, joten ainakaan siihen ei lihaa tarvita. No juu, myönnetään, että geeneillä on kai jotain tekemistä. Eikä kala nyt varsinaisesti ole kasvis, joten en kai periaatteessa voi ottaa kantaa koko keskusteluun.

1 kommentti:

  1. Hemppaan vaikuttaa kyllä perimäkin, tosiaan - omani ei meinaa pysyä ylhäällä, jos en syö yhtään lihaa ja menstruoin. Mikään tomaatti tai ruisleipä ei siihen auta. (Nyt syön aika vähän lihaa mutta enpä toisaalta menstruoikaan, kiitos minipillereiden.)

    Mutta periaatteessa olen ihan samaa mieltä sun kanssa: yksittäisen aterian lautasen sisältö tuskin on merkittävä. Kysymys on yhden päivän, viikon, vuoden ja vuosikymmenen sapuskoista. Vaihtelut ehtii kyllä tasata. Parhaiten ne tasaa syömällä kauheasti kasviksia aina, kun mahdollista. Siinä sitä tasapainoa sekasyöjänkin lautaselle!

    VastaaPoista