30. heinäkuuta 2013

Haarukat ja veitset

Jotenkin kummasti kesälomalla pisti silmään, että yllättävän moni pitää haarukkaa ja veistä käsissä eri tavalla kuin mulle on opetettu. Yllättävän monella on veitsi vasemmassa kädessä. En ihan ymmärrä, miksi siihen nyt kiinnitin huomiota, mutta rupesin miettimään asiaa vähän laajemminkin. Siis että mitä mulle on opetettu ja miksi. Asia lienee tapetilla, koska lapsi on saanut ensimmäistä kertaa haarukan käteensä ja katselen sitä kouraotetta hämmästellen.

Jostain syystä lapsuudessani oli hyvin tarkkaa, että haarukkaa ja veistä ensinnäkin käytetään ja toisekseen, että ne on siellä kourien alla, etusormella tuettuina. Eli ei kynäotteella. Kuin tämän tehostamiseksi, oli meillä ala-asteella opettaja, joka laittoi kainaloihin servetit, jotka ei saaneet syödessä tippua, ei siis saanut röhnöttää.

En tiedä, mitä tapakasvatusopukset aiheesta sanovat, enkä tiedä, miksi asia on ollut niin kovin paljon tapetilla kultaisella 80-luvulla. Ei meillä kuitenkaan erityisemmin muihin tapoihin muistaakseni kiinnitetty huomiota. Tällä haavaa mietinkin, onko aterimien suhteen olemassa jokin ns. oikea tapa. Kieltämättä joskus harvoin, kun eksyy hienon pöydän ääreen, tulee selkeä tarve käyttää niitä aterimia järjestyksessä ja kaikki tuntemattomat vempeleet ahdistaa. Mutta haarukallahan sitä aika usein tulee syötyä, sillä sohvannurkassa on muuten aika hankalaa operoida.

Jenkeissä tuli kerran ravintolassa joku mies sanomaan, että "you're from Europe, aren't you". Sillä hän viittasi siihen, että olin huomaamattani ainoa, joka käytti sekä haarukkaa että veistä. Se oli kiusallinen hetki, kaikille.

3 kommenttia:

 1. Does not compute. Miten veistä voi edes pitää vasemmassa kädessä? Ymmärrän haarukan oikeassa, mutta veitsi vasemmassa kuulostaa Escherin piirustukselta jostain syystä.

  Onk kuvei? Haluaisin ymmärtää tämän.

  VastaaPoista
 2. Harkitsen salakuvaamista, kun tilanne tulee vastaan :D

  VastaaPoista
 3. Mä saatan syödä aterimet ihan miten sattuu. Joskus myös ihmettelen, että miten tämä nyt on näin vaikeaa, kunnes huomaan, että veitsen terä osoittaa ylöspäin. En oikein tiedä mistä tämä johtuu, mielestäni minulla oli ihan pätevä tapakasvatus ja muu perheeni osaa kyllä käyttää veistä ja haarukkaa. Noloa.

  VastaaPoista