2. marraskuuta 2012

Totaalikieltäytyminen

Lähtökohtaisesti en usko mihinkään dieetteihin tai varsinkaan tiettyjen ruoka-aineiden välttelyyn. En tosin usko elämäntapamuutokseenkaan, koska se ei omalla kohdallani ole koskaan onnistunut :)

Tuntuu kuitenkin siltä, että monimutkaista asiaa koitetaan lähestyä liian simppelillä keinolla, jos hyvinvoinnin nimissä jätetään jokin ravintoaine kokonaan pois. Totta kai tämä on juuri se, mitä täytyy tehdä allergioiden kohdalla. Ja tässä taas tätä kaksinaismoralismia, itse en syö lihaa, joten sen vuoksi joudun niputtamaan eettiset valinnat samaan settiin allergioiden kanssa. Mutta noin muuten tuntuu hassulta, että totaalikieltäytyminen olisi ratkaisu mihinkään varsinaiseen ongelmaan.

Sen sijaan uskon enemmänkin määriin ja suhteellisiin osuuksiin. Uskon siihen, että sokeria on parempi syödä vähän kuin paljon, tai että on parempi mättää enemmän kasviksia kuin rasvaa. Ja kaikenkaikkiaan on parempi syödä vähemmän kuin puputtaa koko ajan. Jos balanssi on saavutettu (mahdollista vai urbaani legenda?) ei sillä ole mielestäni mitään terveysvaikutusta, että syö välillä jotain syntistä. Toisaalta, uskon, että monet ruuat ja ravintoaineet voi jättää kokonaan pois, ilman että siitä on (fyysistä) haittaa. Kuten nyt vaikka se sokeri. Maailmassa on varmaan aika monta ruokaa, joita en tule koskaan syömään, eikä terveyteni siitä kärsi.

Uskon, ettei totaalikieltäytymisellä tai vähäisellä käytöllä ole terveydellisiä eroja, kun puhutaan tavallisista ruoka-aineista ja terveistä ihmisistä. Jopa parjattua aspartaamia uskallan vetää ihan surutta, kun sitä tulee nautittua alle 10 kertaa vuodessa. Mutta kuten sanottua, tämä on uskoa, omien filttereideni kautta muodostettuja mielipiteitä.

No sitten kuitenkin... välillä mietin, että mahtaakohan vehnäjauho sopia kenellekään. Itseäni se turvottaa* ja poisjättämisen huomaa heti. Mutta toisaalta, en koskaan ole täysin nollalinjalla, voin jättää pastat ja pullat syömättä, mutta syön silti ruisleipää, jossa on herratieskuinpaljon vehnää. Mutta siis tämä on ravintoaine, jonka (jatkuvan) käytön lopettamista olen pohtinut, vaikken lopettamiseen muka uskokaan. Täytyy varmaan tehdä eksperimentaalista tutkimusta asian tiimoilta.


* Suolahan ei mua turvota, mutta kumma juttu, että kun sitä vähentää, kaventuu kasvot vuorokauden sisään puoleen entisestään :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti